Ahad, 25 April 2010

ulat

bentaknya, dunia ini tidak adil.

sesiapa saja dijumpainya yang begitu bermurah menderma sedikit masa menadah telinga mendengar, dia akan meluahkan berontakan isi akalnya. dalam metro, sementara menunggu bas, pemandu teksi, penjaja makanan, pengawal keselamatan, kucing, pokok kelapa dan lumut di atas batu merupakan pendengarnya setakat ini.

setelah ditimbang-timbang, dia yakin bahawa tiada secebis walaupun, kesaksamaan di dunia. nilai keadilan cuma perspektif - berbeza mengikut pihak, hanya yang terkuat mampu mendeklarasi kata adil. dan hanya mereka yang mampu mengangkat pedang keadilan lalu mencantas potong kerat cincang lumat hal-hal yang celaka durjana untuk dihapuskan langsung daripada kewujudan.

hajatnya, dia mahu putar kembali masa, kembali kepada asal kejadian masa untuk dilahirkan sebagai cacing parasit. hepatica, fashiola, gigantica, dan entah apa-apa lagi namanya: itu semua hajatnya. mahu ambil semuanya tanpa memberi sedikit pun. kemudian semuanya hanya perlumbaan, jika mereka - si hos, mati dahulu, dia akan mati kendian dalam jasad reput yang dia sendiri rosakkan.

jika dia perlu mati dulu, dia akan ke organ-organ penting, otak barangkali, biar dia membusuk di situ supaya dia akan diingati selalu. dikenang sebagai parut. tutup banyak mana pun dengan segala tisu fiber, diganti sel glial dan apa pun, dia akan masih di situ. jejaknya akan ditinggalkan. tak boleh dipadam. kekal.

hatinya melonjak gembira. dan mereka akan cacat, membawa kesannya sampai bila-bila. parut itu akan menjadi tayangan bersama kecacatan yang telah dia akibatkan. dan akhirnya dia tahu mereka akan kembali menjadi tanah. sedangkan telur-telur dia terus tersebar menular, menjangkiti seberapa ramai lagi orang-orang yang sama.

dia tidak kisah. siapa saja yang mengambil kira berontaknya. mana tahu dia benar-benar seekor cacing parasit dan tersesat di mana-mana organ penting.

.

4 ulasan:

anwar azhari berkata...

kenapa dengan intro tuh??

flip flop berkata...

mksdnya mendalam,

kot...

shinawawa eyenie berkata...

nice entry dgn mksud mendalam

hanif hafiz berkata...

kereta tu rosak tak?