Sabtu, 3 Oktober 2009

jumper

jon dan jonah mula menyanyi-nyanyi di sebuah taman hijau berlatarkan menara kembar petronas yang tinggi, tidak nampak puncaknya. secara spontan keluar penari-penari lelaki dalam 20 orang; muncul begitu sahaja bagai terbit daripada udara kasa. kemudian jon dan jonah berkejar-kejaran tertawa dan senyum - jonah pura-pura bersembunyi di sebalik sebatang pohon manakala jon cuba menangkapnya. tangan jon pantas memegang lengan jonah dan menariknya. jonah kini dalam dakapan jon. jonah melepaskan dirinya daripada dakapan jon, berlari anak sambil tersenyum lagi. jon mengejar lagi. sejurus itu mereka berada di hadapan taj mahal masih menyanyi lagu-lagu cinta. penari-penari turut ada dan sama-sama menyanyi bait-bait puisi cinta jon dan jonah. habis beberapa rangkap, mereka di padang pasir mesir yang luas. pasirnya jernih sejauh mata memandang hingga nun di horizon sana pasirnya bagai bertemu di kaki langit. penari-penari juga merangkap penyanyi latar masih setia bersama jon dan jonah menyanyi walau matahari padang pasir panas - sehangat cinta jon dan jonah yang telah meleburkan hati mereka lantas terpateri-lah kedua-duanya. kini jon dan jonah sedang memacu unta, masih juga bermain kejar-kejaran sambil di belakang mereka terdapat khemah arab badwi. tak lama selepas itu mereka berguling-guling menuruni bukit hijau di satu kawasan padang ragut binatang ternak. kambing-kambing serta lembu jadi saksi sesungguhnya mereka benar-benar berguling turun ke bawah bukit.

akhirnya mereka kembali ke taman hijau tadi. tangan jonah dalam genggaman jon. jonah matanya berkaca-kaca gembira. jon pun begitu. kata jon, "kita makan di secret recipes. mahu?"
-pengaruh bacaan terbaru. sebuah aliran gaya penulisan yang mungkin bermaksud atau tidak bermaksud apa-apa (sampah). namun membenarkan imaginasi liar ke dimensi yang belum diteroka, berekperimen dengan kata-kata, meneroka ruang baharu.-

6 ulasan:

anwar azhari berkata...

wah.. seronok..

ak sker gaya penulisan cmnih..

van der shraaf berkata...

jonah itu laki - jonah lomu, pemain ragbi new zealand. adakah penulisan ini ditujukan utk minoriti? (gay)

aminh berkata...

x. ak ingatkn tambah "ah" kat belakang bole me"muannas"kan nama.
rupenye name laki eh?
tapi die tetap wanita.

Dr hAnnA berkata...

secret recipe x leh blah ah.

Tanpa Nama berkata...

merapu ja la ko n amin...
pegi packing beg lg bgoz, haha

insankecil berkata...

untuk jiwa2 hadhari..hahha